• Hadis 6/40 : Imam Nawawi

    Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.

HARUSSANI MOHON TANAH DARI ZAMRY

Posted by Sharifuddin On 6:13 PM 0 comments

Pintu bilik pejabat aku dibuka, terjengoi Setiausaha aku, Noni dan terus bagitau "Encik, ada sorang haji nak jumpa".

"Haji!! dari mana?" balas aku. "Mintak derma kot... Awak bagilah sepuluh ringgit duit petty cash tu" aku terus arah Noni kerana aku malas nak layan Haji tu.

"Saya dah tanya.... dia kata bukan minta derma tapi ada hal lain... Hal blog... dia nak jumpa Encik jugak" Noni ni cekap juga, tahu saja perangai aku, dia mesti soal macam-macam sesiapa yang nak jumpa aku.

Cerita blog-blog ni bahaya. Noni dan semua staff kat pejabat aku pun tak tau aku Lee Copper. "Tak palah pangge dia masuk".

"Ok!" Noni terima arahan sambil keluar ke tempatnya.

Seketika kemudian Noni buka pintu dan mempersilakan Haji itu masuk.

"Assalamualaikumwarahmatullah..." Haji itu bagi salam sambil hulur tangan untuk berjabat tangan dengan aku. Aku yang berdiri untuk sambut Haji tu terus menghulur tangan sambil jawap salamnya. Aku persilakan Haji itu dudok .

"Ada apa yang boleh saya bantu" aku buka bicara.

"Saya Haji Sapaq.... kalau ikut maqraj Arab sebut Haji Safar" beliau menyebut perkataan SAFAR macam Arab. "Saya mai daghi Paghit Buntaq.... saya imam Masjid Paghit Tok Chah".

Haji Safaq terus bercakap "Sebenaqnya saya ni sepupu dengan Tan Sri Harussani... mak saya mak penakan dia.... Kami ni kira orang KULAAN la..... saya mai ni pasai dia lah".

"Pasai apa?" tanya aku. "Pasai Harusani pi semahyang hajat dengan Zamri...... Saya pun depa suruh pi tapi saya jenih ketegaq.... tak dak pasai saya nak pi semahyang hajat dengan Zamry kurang ajaq nih" Haji Safaq mula tinggi suara.

"Saya minta kalau boleh la..... Encik Lee tolonglah buboh dalam blog Lee Cooper perkara yang saya nak bagi tau ni" Haji Safaq terangkan kehendaknya.

"Bukan Lee Cooper.... Lee Copper......Blog saya ni koman saja.... Tuan Haji carilah Al-Banjari ka.... kan ke dekat dengan rumah Tuan Haji..... Kalau tidak Mat Saman Kati ka.... Manjung Mari ka..... " balas aku.

"Ha.... Lagi satu saya nak tanya tuan Haji sikit boleh ka?" soal aku. "Apadia?" balas Haji Sapaq.

"Macamana haji tau blog saya Lee Copper? Saya tak pernah bagitau orang pun. Secretary sayapun tak tau" aku menyoal.

"Tu senang saja.... saya tengok IP address" jawab Haji Sapaq dengan yakin. Aku mula konfius. Kalau Haji ni boleh dapat IP address akupun bukan dia tau aku sapa dan di mana pejabat aku. Kacau.... kacau. Tapi lantaklah..... Layanlah....

"Encik Lee tau ka? Harussani tu memang berlagak nak mampuih dari dulu lagi" Haji Safaq dah mula buka cerita.

"Masa dia jadi Kadhi Besaq di Penang dulu dia dah belagak habih.... Kereta kerajaan Volvo 240.... dia pulak beli Nissan Cefiro. Kalau mai kot kampung kami dia dudok dalam Cefiro tu jelin tak jelin saja kat kami kat tepi jalan..... bawak kereta laju macam setan. Lani pun kalau tengok dia pi market ka... pasar tani ka... dia bawak orang gaji... tapi orang gaji tu haram tak pakai tudungpun... Mufti apa macam tu" laju Haji Safaq bercerita.

"Maaf Haji, cerita jenih ni saya tak boleh buboh dalam blog saya.... kalau betoi pun depa kata saya fitnah..... Saya mengaku memang saya dok kutuk Harusani.... tapi saya kutuk saja... reka cerita saya tak buat" aku cuba mengelak jadi penyebar cerita Haji Sapaq yang entah betul entah tidak dalam blog aku.

"Encik Lee tok sah takut..... saya boleh tulih ataih kertas cerita saya..... Encik Lee cuma kopi masuk blog saja....kendian saya boleh buat surat sumpah kata memang saya yang tulis cerita dalam blog tu". Haji Sapaq cuba yakinkan aku.

"Ya ka?" tanya aku ringkas. "Ya la" jawab Haji Sapaq.

"Tak pa... tak pa... haji cerita dulu kat saya... nanti saya pikiaq lagu mana" kata aku yang memang seronok dengar cerita pelik-pelik ni.

"Encik Lee tau ka pasai apa Harusani tu pi semahyang hajat dengan Zambri..... lepaih tu arah imam-imam dengan bilal masjid wajib pi". Aku bagi tumpuan pada cerita haji tu.

"Harusani yang bagi akai kat mamak sekoq tu.... pangge semua imam-imam, bilal, budak-budak sekolah agama satu Peghak..... buat semahyang hajat..... di ghumah dia......... orang lain yang muka macam kawaq semua tu buat wayang saja..... bagi nampak ramai". Haji Sapaq bercerita sambil tangannya diutau ke sana-sini.

"Dia dah lagho..... buat kerja ikut nafsu..... dia ni bukan buat kerja kerana Allah.... tak dak aih... lagi tua ni lagi dia merapu.... bagi sayat tuhan diapun bukan Allah lagi.... tapi UMNO.... Lebih Melayu dari Islam.... Macam Encik dok tulih Harussani ni Mufti Melayu Purba tu memang tepat" Haji Sapaq mengutuk Harussani.

Haji Sapaq menambah lagi "Encik Lee, ni saya nak habaq.... Zamry cukup suka kat Harusani.... dia bagi balak 2 kompatmen..... boleh jadi mufti selagi dia mahu".

Dapatlah..... Tanah kat Aku....... Amin!!!!

"Baghu ni masa Harusani sembang dengan mamak tu pasai nak buat semahyang hajat..... mamak offer dia tanah lot di Meru Height untuk buat banglo.... tapi Harusani tak mau.."

"Pasai apa dia tak mau" tanya aku.

"Pasai Harusani nak tanah dekat Padang Polo"

"Dia nak buat apa tanah dekat Padang Polo? Itu sudah lebih!!!" sampuk aku.

"Harusani dah tua... dia nak buat MAKAM DI PADANG POLO" jelas Haji Sapaq

"Ada ka.." belum sempat aku habih bercakap, tiba-tiba....

Tok... tok... tok.... "Abah bangun bah Zohor dah nak habis ni!!" aku dengar suara anak aku ketuk pintu bilik kejutkan aku dari tidur.

Ciss mimpi lagi.... mimpi di siang hari pulak tu. Tapi mimpi Harusani minta tanah nak buat KUBUR di PADANG POLO, IPOH.... Kah... kah... kah....

Categories:

0 Response for the "HARUSSANI MOHON TANAH DARI ZAMRY"

Post a Comment