• Hadis 6/40 : Imam Nawawi

    Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.

SMS dari seorang teman..

Assalamualaikium...wbt

Renungkan

27.11.09 (Jumaat) - Aidil adha

18.12.09 (Jumaat) - Awal Muharram

25.12.09 (Jumaat) - Hari Krismas

01.01.2010 (Jumaat) - Tahun Baru masehi

26.02.2010 (Jumaat) - Mulidur rasul

02.04.2010 (Jumaat) - matinya yesus kristus (kristian)

28.06.2010 (Jumaat) - Hari wesak

27.08. 2010 (Jumaat) - Nuzul AlQuran

05.11.2010 (Jumaat) - Deepavali

10.09.2010 (Jumaat) - Aidil fitri

adakah hari kiamat semakin hampir dan mungkin berlaku pada hari JUMAAT AKAN DATANG???

HANYA ALLAH SAJA YANG MAHA MENGETAHUI..
Dengan keadaan bencana Alam yang semakin dasyat dan keadaan perangai manusia yang semakin terbalik.

MUNGKIN Kiamat semakin hampir..

maka ingat mengingatilah kita agar tidak leka walaupun sesaat untuk meningkatkan ketaqwaan kita kepadaNya dengan mengerjakan segala suruhanNya dan meninggalkan segala laranganNya.

Semoga kita sama-sama diampunkan dosa dan ditempatkan bersama para anbiya dan syuhada di hari pembalasan nanti.

"pesanan ini telah ku ambil dari laman web sekolahku..sama2lah kita renung..terlalu banyak peringatan yang telah Allah tunjukkan untuk kita...tapi kita masih juga tidak peduli..sedangkan hakikatnya kiamat sudah terlalu hampir dengan kita...bagaimanakah nasib kita nanti???...muhasabahlah, bertaubatlah, selagi kita diberi peluang dan ruang..."


YA ALLAH, AMPUNKAN DOSA-DOSA KU...aminnn


h^r!z^m

Categories: ,

0 Response for the "Sejenak renungan, kiamat makin hampir!!!"

Post a Comment